Noticies

 

Aquest dimecres es col•locarà la coberta metàl•lica al jaciment arqueològic de la Vil•la Romana del Pla de l'Horta

Aquest dimecres es col·locarà l' estructura metàl·lica al jaciment arqueològic de la Vil·la Romana del Pla de l'Horta de Sarrià de Ter. Les restes excavades s'havien de protegir i per aquest motiu s'ha construït aquesta coberta metàl·lica de 600 metres quadrats que anirà recoberta per un vidre gris i subjecta en quatre grans pilars . El projecte que també preveu l’enjardinament del conjunt ha estat redactat per Lluís Bayona, cap del servei de monuments de la Diputació de Girona i té un cost de 305.000 euros que han estat finançats gràcies al conveni signat entre l’Ajuntament de Sarrià de Ter i la concessionària Abertis a través de l’1% cultural, que ha permès tirar endavant aquest projecte de restauració i museïtzació d’aquest important jaciment que va ser reconegut com a Bé Cultural d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya el 5 de juny de 2012.
La vil·la suburbana del Pla de l'Horta va ser descoberta de forma accidental l'any 1970, durant les obres de construcció d'un bloc de pisos del Pla de l’Horta que varen deixar al descobert paviments de mosaic. Els treballs arqueològics varen durar fins al 1972, es van extreure restes de mosaics, cambres i espais diversos. Un cop acabada l'excavació, les restes es varen tornar a cobrir i no va ser fins a l'any 2008 que la Universitat de Girona (UdG), l'Ajuntament de Sarrià de Ter i la Diputació de Girona van iniciar un nou projecte d'excavacions arqueològiques en diferents fases, que han permès posar al descobert un jaciment d’extraordinària importància arqueològica de l'època romana, tant pel volum de les troballes com per la informació científica que aporta i pel seu estat de conservació, ja que és la més ben preservada de les comarques gironines. També és una de les més importants de Catalunya.
S’han localitzat en el sector residencial sales pavimentades amb mosaics, parets decorades, estructures entorn d’un pati presidit per un nimfeu monumental i part d’una zona industrial i productiva de la vila amb un gran forn per a la fabricació de ceràmica i tot un conjunt format per una gran sala de premsatge i dos grans dipòsits per a la producció de vi. Les excavacions de la vil.la romana de Sarrià de ter estan dirigides pels arqueòlegs de la Universitat de Girona,  Lluís Palahí i Josep Maria Nolla.

Fotos: Ràdio Sarrià