Noticies

 

El grup de suport a Valtonyc i el tuiter Joan Mangues reivindiquen a Girona que davant la repressió “no callarem, cantarem”

Les Joventuts d'Esquerra Republicana de Girona van organitzar dissabte passat un acte en defensa de la llibertat d'expressió, tant per rebutjar la censura que imposa l'Estat espanyol com vulneració dels drets humans. El grup de Valtonyc, el raper condemnat a 3 anys i 6 mesos de presó per les seves lletres, i el tuiter Joan Mangues, militant de les Joventuts d’Esquerra Republicana imputat per un tuit sobre els fets de Lavapiés, van participar en l’esdeveniment.
 
L'Ariadna Suari, membre del Grup de Suport a Valtonyc, va introduir al raper llegint algunes de les lletres per les quals se l'ha acusat. Suari va explicar que a Mallorca s’ha generat un intens moviment de suport al raper, on hi participa molta gent que mai abans s’havia mobilitzat. Per tant, la repressió de l’Estat va aconseguir generar l’efecte contrari al desitjat: si volia apagar la música de Valtonyc, va fer despertar molta gent.

Josep Miquel Arenas, conegut com a Valtonyc és un raper mallorquí que va ser detingut el 2012, amb tan sols 18 anys, acusat d'enaltiment al terrorisme, apologia a l'odi ideològic, incitació a la violència i injúries a la corona per el contingut de les seves lletres. El febrer de 2018 l'Audiència Nacional el va condemnar a tres anys i mig de presó per enaltiment del terrorisme i injúries greus a la corona espanyola. Aquesta setmana el Tribunal Constitucional ha tombat el recurs del cantant, que haurà d'entrar a presó per les lletres de les seves cançons. Des del grup de suport asseguren que el cas arribarà al Tribunal d'Estrasburg però la resolució pot tardar anys i Valtonyc haurà complert ja pena. El mallorquí serà el primer artista empresonat pel contingut de les seves lletres des del 1939.

El segon convidat, Joan Mangues, militant de les Joventuts d'Esquerra Republicana del Penedès, ha estat denunciat per un sindicat de la policia de Madrid per un tuit publicat el passat 15 de març arran dels fets dels manters de Lavapiés, i haurà d'anar a declarar acusat de calúmnies i injúries. Abans de rebre la notificació, Mangues va saber que havia estat denunciat per la premsa. L'acusat va demanar poder declarar al Penedès però li van rebutjar la petició i finalment haurà d'anar a declarar a Madrid a finals d'aquest mes.
 
Abans de començar amb les intervencions s’havia projectat un vídeo que havia enviat la Plataforma per la Llibertat de Pablo Hasel, en no haver pogut assistir a l'acte. Hi explicaven el cas del cantant, però també reivindicaven que cal organitzar la solidaritat per fer front a tota la repressió, no tan sols entorn de casos concrets. 

Les Joventuts d’Esquerra Republicana de Girona es comprometen a continuar amb la lluita. La repressió per part de l’Estat és un símptoma de la seva debilitat, i pretén silenciar les reivindicacions dels moviments que desafien un “statu quo” imposat per un règim hereu de la dictadura franquista. Som part d’una generació de joves que hem crescut organitzats i tossudament alçats, i davant les amenaces no deixarem de lluitar per la llibertat d’expressió, la defensa dels drets civils i polítics i l’alliberament dels Països Catalans d’un estat repressor i demofòbic que utilitza les lleis en contra del poble.