Noticies

 

La nova llar-residència que projecta la Fundació Els Joncs serà pionera a Europa

Coincidint amb el quarantè aniversari de l’escola per a discapacitats intel·lectuals Mare de Déu del Carme, la Fundació Els Joncs va presentar fa uns dies un projecte de remodelació i ampliació de les seves instal·lacions. La iniciativa inclou dues construccions principals: la primera, una sala polivalent, i la segona, una llar-residència que tindrà unes característiques úniques a Europa. Tots dos espais han estat dissenyats pel despatx d'arquitectes OAB.

Jesús Candel, un dels patrons de la fundació i responsable del projecte, detalla les innovacions del futur equipament residencial: "Consistirà en apartaments perquè els usuaris hi puguin viure indefinidament, i amb una assistència adequada al seu grau de dependència. La novetat rau en què els apartaments també poden ser compartits amb altres familiars. Ens estem trobant casos de famílies que es van fent grans i en què mor un dels dos progenitors, cosa que complica el dia a dia a casa. A l'equipament que volem construir, podran conviure usuaris i familiars ancians en un mateix apartament, i no separats en dues residències diferents". Es preveu que alguns dels apartaments puguin reconvertir-se en pisos més grans, compartits entre diversos usuaris, per facilitar-los la independització definitiva.

Pel que fa a la sala polivalent, que es construirà a l'espai popularment conegut com "l'arcada", Candel ha explicat que es tracta d'un espai per a les activitats de lleure dels usuaris, però també estarà oberta a persones de fora de la Fundació. La sala seria el primer equipament que es construiria, en cas d'obtenir el finançament necessari. El pressupost total previst per a l'espai polivalent és de 400.000 euros, 25.000 dels quals provindran del sopar benèfic del dia 26 al mas Marroch de Vilablareix, que s'obrirà amb les intervencions de Dionís Poch, president de la Fundació Els Joncs, Lluís Pórtulas, director de l’Escola Mare de Déu del Carme, i Roger Torrent, president del Parlament de Catalunya i exalcalde de Sarrià de Ter.

Foto: projecte de remodelació de les instal·lacions de la Fundació Els Joncs. Font: OAB