Noticies

 

Es redueix notablement el nombre d’aturades cardiorespiratòries en pacients ingressats al Trueta el primer any de funcionament de l’Equip de Resposta Ràpida

Un any després de la posada en marxa de l’Equip de Resposta Ràpida (ERR), que actua de forma immediata quan es detecta de manera precoç el deteriorament d’un pacient ingressat a l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta, s’ha constatat una reducció en el nombre d’aturades cardiorespiratòries al centre d’un 39 %. Així, l’any 2016 es van registrar 31 aturades entre els pacients ingressats, mentre que el 2017 van ser 19.

L’Equip de Resposta Ràpida, que es va posar en marxa el gener de 2017, està format per un adjunt i un resident del servei de medicina intensiva (Unitat de Cures Intensives) i per una infermera de les àrees de crítics. El sistema d’activació de l’ERR és a partir del personal assistencial de les diferents plantes, que determina l’estat de deteriorament del pacient ─mitjançant l’escala internacional parametritzada i validada (Early Warning Score) que és capaç de mesurar l’estat clínic del pacient─ de manera que s’identifica precoçment aquest empitjorament. La puntuació final és la que determina si cal activar l’ERR. Si s’activa, immediatament l’equip es desplaça al lloc on és el pacient per actuar i evitar que el deteriorament avanci.

De manera paral·lela a la posada en marxa de l’ERR, també es va crear un Equip d’Aturades, que és el que actua en cas que algun pacient hospitalitzat faci una aturada cardiorespiratòria. Aquest Equip està compost per un especialista en medicina intensiva, un cardiòleg, un anestesiòleg, una infermera de crítics i un zelador.

Amb l‘objectiu que tots els professionals de l’Hospital estiguin formats en els criteris d’activació de l’ERR i en la reanimació cardiopulmonar s’han fet diverses sessions formatives durant els primers sis mesos de 2017, que pràcticament han arribat a tots els professionals d’hospitalització.

El balanç del primer any de funcionament de l’Equip d’Aturades, constata una reducció en la mortalitat al centre per aquesta causa. Així, abans de l’existència de l’Equip d’Aturades, el 46 % dels pacients hospitalitzats que patien una aturada cardiorespiratòria acabaven morint, mentre que el 2017 la mortalitat s’ha reduït a un 37 %.

La posada en marxa i el funcionament d’aquests equips ha estat una iniciativa de la Comissió de Prevenció i Atenció a l‘Aturada Cardíaca, que es va posar en marxa fa uns tres anys justament per fer prevenció i responsabilitzar-se del tractament de l’aturada cardiorespiratòria intrahospitalària. Aquesta Comissió és la que coordina i controla l’ERR i l’Equip d’Aturades. També ha estat important la implicació directa de la Direcció de l’Hospital, això com de la Direcció Mèdica i d’Infermeria.

L’any 2017 l’Hospital Trueta va registrar 18.935 altes de pacients hospitalitzats, xifra que suposa un augment del 5 % en relació amb l’any anterior. El 25 % dels pacients del Trueta passen per alguna de les unitats de crítics durant el seu ingrés, és a dir, per la Unitat de Cures Intensives, la Unitat Coronària o la de Reanimació. L’estada mitjana d’hospitalització del centre el 2017 va ser de 6,1 dies.

Foto: ICS - IAS