Noticies

 

Un centenar de persones cremen fotos del rei a Banyoles després de la sentència condemnatòria del TEDH contra l'Estat espanyol

Ahir es va fer pública la sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans que condemna l’Estat espanyol per violar el dret a la llibertat d’expressió en el cas del banyolí Jaume Roure i el gironí Enric Stern, que el 2007 van ser jutjats i condemnats després de cremar fotos del rei Joan Carles I en un acte a Girona.

La reacció popular no es va fer esperar i ahir al vespre es va convocar un acte a Banyoles. Un centenar de persones van congregar-se davant l’Ajuntament, on Roure va llegir un manifest en què va recordar els motius d’aquella acció: “Volíem demostrar al cap de l’exèrcit i de l’Estat, l’hereu de Franco, que no era benvingut als Països Catalans. També hem de dir que no oblidem que vam rebre fortes càrregues dels Mossos d’Esquadra, que tenien la missió de protegir el monarca. L’onada de solidaritat va ser tan o més forta que la repressió, i milers de persones van desafiar l’Estat i van cremar la corona espanyola”.

Acte seguit, les persones concentrades van cremar fotografies del rei per reivindicar el dret a la llibertat d’expressió i la crítica política. Un dels assistents a l’acte explica que “estem en una espiral repressiva, com ho demostren les sentències recents per injúries a la corona i enaltiment del terrorisme”.

L'Estat haurà de retornar l'import de les multes i els costos judicials

La sentència arriba onze anys després dels fets i suposa una desautorització a la justícia espanyola, en considerar que l’actuació dels dos gironins queda emparada en la llibertat d’expressió i que, per tant, no és delicte d’odi. El tribunal europeu obliga l’Estat espanyol a retornar als dos encausats l’import de la multa que se’ls va imposar, de 2.700€ a cadascun, i les despeses judicials, de 9.000€.

Dissabte 17 s’ha convocat un acte semblant, en què també es cremaran imatges del rei, a les 7 del vespre a la plaça de sant Pere de Girona.

Foto: Eloi Camps