Noticies

 

Girona es mobilitza demà per la vaga feminista del 8 de Març

Demà 8 de Març, Dia Internacional de les Dones Treballadores, es convoca una vaga feminista mundial per posar de manifest les múltiples desigualtats que pateixen les dones en els àmbits públics i privats. És la primera vegada que es fa una convocatòria d’una vaga global explícitament feminista, després de la vaga global de dones de l’any passat. En el manifest llançat per les forces que la convoquen a Catalunya, s’explica que l’aturada vol ser “un crit global, transfronterer i transcultural” que planti cara “a l’ordre patriarcal, racista, capitalista i depredador amb el medi ambient, i que proposa altres vides i un altre món radicalment diferent”.

CCOO i UGT proposen aturades de dues hores

A Girona s’han convocat diverses accions al llarg de la jornada. Els actes començaran a 2/4 d’11 del matí a l’Hospital Josep Trueta, on CCOO i UGT impulsen una manifestació fins a la plaça del Vi. Entre aquesta plaça i la de sant Domènec es farà una cadena humana de treballadores i estudiants de la UdG. Els dos principals sindicats fan una crida a fer aturades de dues hores en els torns de matí, tarda i nit, que varien segons el sector laboral. Aquestes dues hores representen el temps extra que ha de treballar una dona per cobrar el mateix sou que un home en un mateix lloc de feina. També es crida a fer vaga del treball de cures. Xavier Casas, secretari general de comarques gironines de la UGT, explica que es tracta d’”una vaga pionera, que mai s’havia fet amb l’objectiu concret de lluitar contra el patriarcat. En el nostre cas, com a sindicat posem l’èmfasi en el tema laboral, però és una vaga total, per fer palesa la desigualtat que viuen les dones en tots els àmbits”.

Altres sindicats i col·lectius criden a la vaga de 24 hores

Per la seva banda, sindicats anticapitalistes com la CGT i diverses entitats feministes proposen fer vaga tot el dia. La CGT diu que es tracta d’una vaga laboral, de consum, de cures i estudiantil, l’objectiu de la qual és parar la vida en tota la seva extensió i visibilitzar el paper protagonista que té la dona en el seu engranatge. Els col·lectius gironins Malapècora, Hèkates i Peineta Transfeminista convoquen diverses accions: al matí hi haurà piquets feministes i es participarà a la cadena de dones al barri vell, i a les 7 de la tarda hi haurà una manifestació a la plaça del Vi. Paral·lelament, un grup d’homes habilitarà un espai de cures a l’Ateneu Popular Salvadora Catà, per tal de donar suport i atenció a les dones mobilitzades durant la jornada.

Les treballadores de la neteja reclamen el desbloqueig del seu nou conveni col·lectiu

Demà també començarà una vaga de 24 hores de les treballadores de la neteja, convocada per UGT i CCOO. Aquest col·lectiu, que té unes 15.000 treballadores a la demarcació de Girona, planteja 5 jornades de vaga: la de demà, les del 4 i 5 d’abril i les del 14 i 15 de maig. L’aturada respon al bloqueig de la negociació del conveni col·lectiu. Casas comenta sobre aquesta vaga sectorial: “És un col·lectiu molt feminitzat i un exemple de precarietat laboral, i serà un dels protagonistes de la vaga de demà, que ja podem afirmar que és un èxit”.

Tots els dubtes sobre actes de la jornada de vaga de demà es poden resoldre al web www.vagafeminista.cat.