Noticies

 

Montserrat Jiménez presenta aquest dimecres a la Biblioteca Emília Xargay dos llibres sobre el paper de la dona a la història

Amb motiu del dia Internacional de la Dona i les Jornades de la Dona Treballadora de Sarrià, la sarrianenca Montserrat Jiménez presentarà dos llibres seus a la Biblioteca Emília Xargay. “Les dones i les professions sanitàries al llarg de la història” i “Les Bruixes. Del Feminicidi a l’icona social”. Segons l’autora “tots dos volen ser un homenatge a les dones del passat, que han lluitat" però "també es important reconèixer les que ens han precedit" assegura Jiménez.

Montserrat Jiménez, és professora d’història i gènere al Departament d'Història Moderna i Contemporània de la UAB, ha publicat els dos nous llibres “Les dones i les professions sanitàries al llarg de la història i Les bruixes. Del feminicidi històric a la icona social, tots dos han estat publicats pel Servei de Publicacions de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Les dones i les professions sanitàries al llarg de la història, és un llibre que explica l’accés de les dones a l’art de curar, des de l’antiguitat fins a l’època contemporània. L’autora analitza des dels coneixements empírics transmesos per via oral fins a les especialitzacions reglades per l’Estat dins l’àmbit de la medicina. Es repassa l’accés de les dones a les carreres mèdiques i d’infermeria, sense oblidar les llevadores, presents a Occident des de temps molt remots.

Les bruixes. Del feminicidi històric a la icona social, explora el fenomen de les bruixes, des del seu sorgiment fins a l’època actual. Analitza què temien els nostres avantpassats i com van gestionar la seva por. Fa el retrat robot de la bruixa típica i explica com i per què aquesta descripció va anar canviant amb cada època històrica. Detalla els mals que s’atribuïen a les bruixes i com es combatien aquests. Així mateix, explora el reflex literari i artístic de la bruixeria.

La presentació de totes dues obres es farà aquest dimecres a les 6 de la tarda a la Biblioteca Emília Xargay.