Noticies

 

Girona bateja amb el nom de Lluís Maria de Puig un dels miradors al riu Onyar

Girona compta des d’avui amb un espai a la ciutat dedicat al polític i historiador gironí Lluís Maria de Puig. Es tracta del mirador del riu Onyar que està ubicat en un dels laterals de la plaça de Sant Feliu, just al darrere de l’escultura del Cul de la Lleona, i que fins ara no tenia cap denominació específica. 

L’acord de la denominació del nou mirador de Lluís Maria de Puig es va aprovar en el Ple municipal ordinari de l’Ajuntament de Girona de l’11 de desembre del 2017, després de la proposta feta des de la Comissió del Nomenclàtor de Girona del mes de novembre.

“Lluís Maria de Puig es va comprometre amb Girona i avui és el dia que Girona es compromet amb ell, amb un compromís ferm, palpable i visible”, ha destacat l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, que ha presidit aquest migdia l’acte de descoberta de la placa del nou mirador Lluís Maria de Puig. A més de l’alcaldessa, han assistit a la iniciativa regidors i regidores de l’Ajuntament de Girona; l’exalcalde Joaquim Nadal; la vídua, les filles, els germans i altres familiars de Lluís Maria de Puig, i diverses personalitats del món acadèmic, polític i social de la ciutat.

L’alcaldessa també la destacat rellevància de l’espai escollit per a la denominació, ja que “és una cruïlla perfecta de modernitat, tradició i d’un patrimoni gironí per excel·lència com és el riu Onyar. A més, és un espai de quietud per poder conèixer i reflexionar sobre la figura de De Puig i per poder gaudir de Girona”. Madrenas ha llegit, durant l’acte, unes paraules que l’exalcalde de Girona i president de la Generalitat de Catalunya cessat en aplicació de l’article 155 de la CE, Carles Puigdemont, li ha fet arribar per elogiar la figura de Lluís Maria de Puig. El germà de Lluís Maria de Puig, Jaume de Puig, ha intervingut durant l’acte en nom de la família per fer la glosa del polític gironí.

Aquest nou espai de la ciutat dedicat a Lluís Maria de Puig se suma a altres iniciatives que porta a terme l’Ajuntament de Girona per recordar la seva figura, com la celebració des del 2013 de la Jornada Lluís Maria de Puig.

Lluís Maria de Puig Olivé va néixer a Bàscara el 1945 i va morir a Girona el 2012. Va ser professor universitari, historiador i polític. Va cursar la carrera d'Història a l'Universitat Autònoma de Barcelona, on es va llicenciar l'any 1975. Entre 1975 i 1977 viatjà a París, on va iniciar els seus estudis de doctorat a la EPHE de la Sorbona i va combinar-los amb la seva feina a Edicions Catalanes de París. Com a historiador, Lluís Maria de Puig se centrà en els estudis de l'època napoleònica seguint els passos de Carles Rahola, del qual publicà la biografia.

Paral·lelament a la seva carrera de professor i historiador, Lluís Maria de Puig va militar a Convergència Socialista i va ser un dels fundadors del Partit Socialista de Catalunya. L'any 1977 fou nomenat secretari del PSC de les comarques de Girona i dos anys més tard, el 1979, va ser elegit diputat del PSC al Congrés dels Diputats per la demarcació de Girona, càrrec que ocupà durant 32 anys, ja que fou reelegit en 6 ocasions més fins el 2004, any en què fou escollit senador fins a 2011. L'any 2001 es va fer càrrec de la Presidència de la Fundació Ernest Lluch i participà en altres fundacions vinculades al PSC com Eurem o l'Institut Alexandre Cirici.

L'acció política de Lluís Maria de Puig no es va reduir a l'àmbit espanyol, de 1983 a 2011 fou designat membre de l'Assemblea de Parlamentaris del Consell d'Europa (PACE). En aquesta institució va ocupar diferents càrrecs; la seva tasca es va centrar, sobretot, en la defensa de les minories a Europa i de les seves llengües. Gràcies a la vindicació de la minoria aromanesa, l'any 1998 el nomenaren Doctor Honoris Causa per la universitat de Constança. La seva experiència en el Consell d'Europa va facilitar-li que fos nomenat membre de la Unió Europea Occidental (UEO), de la qual en fou president de l'Assemblea de l'any 1997 al 2000. 

Foto: Ajuntament de Girona