Noticies

 

La Clínica Girona arriba a un acord amb OPTretina per a perfeccionar la seva Intel·ligència Artificial amb l’ajuda al diagnòstic de malalties de retina

L’institut d’Oftalmolgia Clínica Girona (IOC) col·laborarà amb l’empresa tecnològica de Sant Cugat del Vallès, OPTretina. 
OPTretina porta un any i mig desenvolupant algoritmes d'intel·ligència artificial que facin més fàcil i fiable el diagnòstic de les malalties de la retina central. Aquesta unió amb un centre referent en oftalmologia com IOC permetrà incorporar imatges de retina que nodreixin i perfeccionin els algoritmes d'intel·ligència artificial, millorant l'eficiència i com a sistema de suport al diagnòstic precoç i prevenció de la ceguesa.
El sistema d'Intel·ligència Artificial funciona a partir de fotografies del fons de l'ull prèviament etiquetades per oftalmòlegs especialistes en retina que són usades per entrenar xarxes neuronals convolucionals dissenyades per aprendre a detectar, amb major rapidesa i amb una alta precisió, signes de malalties oculars que permetin recolzar a l’oftalmòleg en la presa de decisions.​
Actualment, OPTretina ja disposa de més de 400.000 imatges de retina etiquetades i, gràcies a aquest acord, podrà ampliar notablement els casos diagnosticats, ja que, l’IOC cedirà per a recerca fotografies de retina anònimes amb indicis de malalties detectats per doctors del centre.
Els algoritmes d'aquesta Intel·ligència Artificial poden detectar indicis de malalties greus com la DMAE (Degeneració Macular Associada a l'Edat), la retinopatia diabètica o el glaucoma, malalties que si no es detecten a temps, poden causar greus danys en la visió, inclòs la ceguesa.
Encara que el diagnòstic final sempre és corroborat per un especialista humà, aquest sistema millora l'avaluació de cada cas i facilita el procés de diagnòstic pel metge. Enric Ayats, gerent de IOC, ha afirmat que aquest acord significa “un avenç per a l’Institut, com també per a OPTretina, en el camp de la salut visual ja que beneficiarà a la prestació que fem del servei i contribuirà a l’objectiu de lluitar per la prevenció de la ceguesa i contra les malalties oftalmològiques.” 

Foto: Institut Oftalmologia Clínica Girona