Noticies

 

Girona aprova la plaça 1 d'Octubre

El ple municipal de Girona ha aprovat aquest dilluns canviar el nom de la plaça Constitució per plaça de l'1 d'Octubre amb el suport de 18 dels 25 regidors . Els tres partits independentistes (CiU, ERC-MES i CUP) mentre que la resta (PSC, Cs i PP) hi van votar en contra, amb set vots.  Hi va haver moment de tensió, l'alcaldessa, Marta Madrenas va destacar que amb la modificació «fem un homenatge i dotem de dignitat la gent represaliada per la violència amb la carta blanca de l'Estat. Constitució no és democràcia, democràcia és la voluntat del poble». El resultat de la votació va provocar els aplaudiments de les persones que seguien el ple des de l'interior de l'ajuntament i també des de l'exterior.
Carles Ribas (CiU) va indicar que el canvi de nom es devia al fet que la majoria dels gironins havia dit que no vol una plaça amb un nom que recorda a coartar-los amb «amenaces, insults i violència» i que «honora els ciutadans que un dia van ser actius i pacificament» van defensar unes urnes on votar.

La regidora del PPC, Concepció Veray, va defensar els valors que, al seu parer, representa la Constitució, que va titllar de «llei de lleis» i va lamentar que s'hagi decidir fet aquest homenatge a l'1- d'octubre substituint el nom de la plaça Constitució. «Si volien plantejar un lloc nou, el debat hauria estat molt diferent», va indicar. I va deixar clar que «els que no volem el canvi de nom respectem que hi hagi ciutadans que el vulguin, però vostès -en referència els independentistes- no respecten que hi hagi gent que no vulgui el canvi».

Míriam Pujola de Ciutadans, va assegurar que ahir era «un dia trist per a la ciutadania». Va indicar que els independentistes «no volen la plaça de l'1 d'Octubre per fer un homenatge, perquè el nom l'haurien pogut posar en un altre lloc de la ciutat». En aquest sentit, va dir que «han anat a faltar el respecte a qui no pensa com vostès». A més, va exposar que amb la decisió han causat divisió i que «dividir no és vèncer, dividir és empobrir, és distanciar, és afeblir? no, vostès no fan un acte reivindicatiu, que potser alguns fins i tot entendríem, vostès volen demostrar cert poder quan el que fan realment és demostrar la seva mediocritat».

La portaveu del PSC, Sílvia Paneque, va afirmar que «o es busca la concòrdia o se cerca el conflicte». Va assegurar a Madrenas que el canvi de nom és «la decisió menys encertada que ha pres» i va recordar que l'Ajuntament hauria de ser «un exemple per buscar de la conciliació». I va deixar clar que: «Per reivindicar l'1 d'octubre no s'ha d'esborrar la constitució».

Lluc Salellas de la CUP va assegurar que la Constitució ara mateix «representa l'opressió a centenars i milers de persones de la ciutat» i que «empara la «violència als nostres veïns». I va indicar que «la constitució no és l'origen de la democràcia a Catalunya. L'origen són els catalans». També va recordar que, en el passat, un ple va decidir posar el nom de Constitució a la plaça quan ERC demanava que es digués Lluís Companys.

I Maria Mercè Roca (ERC-MES) va recordar que la modificació del nom de la plaça s'ha votat en tres ocasions i que sempre ha guanyat l'opció del canvi. També va expressar que l'1 d'octubre simbolitza el dia que «van descobrir la força de la nostra unitat» mentre va fer caure «tota la seva violència». I va indicar que la interepretació fraudulenta de la Constitució ha portat a la violència i a l'article 155.