Noticies

 

Xerrada informativa del Col·lectiu Solar a Sarrià de Ter

A Sarrià de Ter el projecte Col·lectiu Solar que té com a objectiu d'impulsar un projecte d'instal·lació de panells solars a 500 llars i empreses del territori ha protagonitzat  una xerrada al Centre Cívic La Cooperativa. La iniciativa, batejada amb el nom de Col·lectiu Solar, vol promoure l'energia sostenible i s'emmiralla en experiències similars a altres països europeus. El projecte Col·lectiu Solar vol avançar cap a un nou model energètic impulsant l'energia sostenible. Al seu darrere hi ha un enginyer holandès, Sjoerd Gaastra, que des de fa quinze anys instal·la plaques solars fotovoltaiques.

Ara, prenent com a referència experiències similars que han tingut èxit a Holanda i altres països europeus, Gaastra vol estendre l'energia solar a llars i empreses. Per això compta amb el suport de diferents ajuntaments. Els municipis que hi ha donat suport estan organitzat una sèrie de xerrades per informar a la població. 

El projecte s'ha fixat instal·lar plaques fotovoltaiques a 500 llars i empreses del territori per tal de fer una comanda a l'engròs als fabricants, amb l'objectiu d'abaratir els costos de compra i instal·lació. Per això, Col·lectiu Solar ha obert un web que durant aquests dos propers mesos, tots aquells particulars, ajuntaments i empresaris que desitgin instal·lar plaques fotovoltaiques s'hi poden inscriure.

Un cop es tanquin les inscripcions, es començarà la instal·lació de les plaques solars, amb la intenció que ja estiguin en funcionament l'estiu del 2018. Segons Sjoerd Gaastra, comprant els panells fotovoltaics de manera col·lectiva, la instal·lació acabarà "sortint a cost zero", perquè els estalvis mensuals en la factura de l'electricitat permetran cobrir-la en un termini d'entre quatre i cinc anys.

L'objectiu dels diferents ajuntaments que se sumen a la iniciativa és fomentar la sobirania energètica i promocionar accions que ajudin a complir amb l'objectiu de la Unió Europea d'arribar al 2020 reduint les emissions de gasos d'efecte hivernacle en un 20%, estalviar un 20% de cosum d'energia amb una millora en l'eficiència energètica i promocionar en com a mínim un 20% les energies renovables.


Foto: Ràdio Sarrià de Ter