Noticies

 

Es presenta a Girona l'oli novell de la DOP Oli Empordà

Aquest dissabte 16 de desembre la DOP Oli de l'Empordà ha presentat l'oli de la nova collita a Girona. Durant tot el matí ha donat a conèixer aquest apreciat producte en un espai ubicat a l'exterior del Mercat del Lleó on les persones que s'hi han apropat l'han pogut tastar i adquirir directament dels productors. Enguany els trulls de la DOP que hi han assistit han estat Empordàlia SCCL, Xavier Maset Isach, Trull Ylla SL, Oli Serraferran (Oli de Ventalló SL), i Celler Cooperatiu d'Espolla SCCL.

Les persones que s’hi han apropat a més han pogut participar en una acció solidària que ha permès lliurar cent litres d'oli de la DOP al Banc dels Aliments. El tast s'ha fet acompanyat amb pa de Tramuntana, que ha facilitat el Gremi de Flequers Artesans de Girona.

A més els consumidors que hon volgut han pogut participar al sorteig d'un pack d'olis de la DOP Oli de l'Empordà, fent-se fotografies al photocall i pujant-les al Facebook de la Denominació d'Origen Protegida.

Jaume Vila, del restaurant la Banyeta i del col·lectiu de cuina Girona Bons Fogons, ha preparat per a l’ocasió una tapa elaborada amb formatge del Mas Borni, carabassa, avellanes, paté d’olives i oli de la DOP. Els assistents que ho han volgut han pogut provar la tapa a la mateixa parada a l’exterior del Mercat del Lleó.

D'aquí una setmana, el dissabte 23, tindrà lloc la presentació a Figueres, a la placeta baixa de la Rambla de 10 a 14 h. del matí. Durant tot el matí es podrà tastar i adquirir l'oli nou directament dels productors de la DOP. A les 10 del matí es farà un esmorzar de pa amb oli i xocolata i posteriorment, a les 12 h., una sessió de cuina en directe a càrrec de l’Escola d’Hostaleria de Figueres.

A més, per promocionar l'oli de la nova collita, es poden trobar durant tot el mes de desembre als restaurants adherits al col·lectiu gastronòmic Girona Bons Fogons –Duc de l'Obac, El Celler de Can Roca, La Banyeta, La Riera de Sant Martí Vell, Massana, Occi; Umai, Divinum, Novara Hotels i EGG Gastronomia– que disposen d'aquest oli a les seves taules.

Simon Casanovas, president de la DOP Oli de l'Empordà, ha explicat que la collita d'enguany és reduïda en quant a kilos d’olives, però que gràcies al seu alt rendiment permet disposar d’una producció normal d’uns quatre-cents mil litres d’oli. La collita s’ha avançat 15 dies degut fonamentalment a les peculiars condicions meteorològiques d’enguany. Això ha afavorit una qualitat excel·lent que es tradueix en un oli extraordinari pel que fa a les seves propietats organolèptiques.

L'oli d'oliva verge extra protegit amb la DOP Oli de l'Empordà s'elabora a partir d'oliveres inscrites en el registre corresponent de les varietats autòctones 'Argudell', 'Curivell', 'Llei de Cadaqués' i la varietat tradicional arbequina. Es considera com a varietats principals la varietat 'Argudell', que aporta la personalitat sensorial, i que hi és present en un percentatge mínim d'oli del 51% de la composició varietal.

Són olis que en boca presenten un sabor amarg de tipus mitjà, amb aromes que normalment recorden l'herba acabada de tallar i les nous; també poden aparèixer aromes de fruites exòtiques, fruites verdes o carxofa, així com presentar una sensació final d'ametlla.

La zona de producció comprèn els terrenys situats en els municipis de les comarques de l'Alt Empordà i el Baix Empordà, principalment, i alguns municipis limítrofs de les comarques del Gironès (Flaçà, Llagostera, Madremanya, Sant Jordi Desvalls, i Viladasens), i el Gironès (Crespià, Esponellà i Vilademuls).

Foto: DOP Oli de l'Empordà