Noticies

 

La intervenció de la Generalitat amb el 155 per part del govern espanyol posa punt final al procés de segregació de Medinyà de Sant Julià de Ramis. La comissió gestora de Medinyà es va reunir dimarts passat amb representants del Departament de Governació per valorar en quina situació quedava la restitució de l’antic poble després que el Tribunal Constitucional estimés el recurs del govern del PP contra la segregació. La sentència del Constitucional és clara i rotunda, i la Generalitat intervinguda no té capacitat política per fer valer la Llei 8/2015 del Parlament de creació del municipi de Medinyà. La sentència del TC es va conèixer a finals de setembre, però en aquell moment la Governació, va dir que el Parlament era sobirà i va recomanar a Medinyà i Sant Julià de Ramis que tiressin endavant el procés de separació. 
La presidenta de la comissió gestora de Medinyà, Montse Garcia admet que és inviable continuar el procés de separació de béns i drets amb Sant Julià de Ramis –que, de fet, ja estava en un punt mort des de feina mesos– i que, per tant, almenys fins que no hi hagi un canvi substancial en la situació política nacional, cal tornar a la situació anterior a la llei de segregació: “Desobeir l’Estat, amb tot el seu poder, no té sentit perquè no en trauríem res. Ara toca pair-ho i pensar què hem de fer”, segons Montse Garcia, presidenta de la comissió gestora, l’òrgan que havia de governar Medinyà fins a les pròximes municipals. 

Garcia va dir que els pròxims dies es concretarà el contingut del ple de dimecres per dissoldre la comissió, i es comunicarà també als proveïdors i administracions la situació, i que s’explicarà als veïns. Medinyà no renunciarà a recuperar la seva condició de municipi independent, el 222 de la demarcació i diu Garcia que els pròxims dies és el moment de mirar amb perspectiva tot el que s’ha fet: “I si es pot reconduir algun dels fils que ens van dur fins a la restitució, ens hi agafarem.” i conclou que “Ara toca fer un salt enrere, perquè no queda cap altra alternativa. Amb el PP i Cs ni cal que ens plantegem res perquè no sortiran d’on són.”
Garcia es va reunir dimecres amb l’Ajuntament de Sant Julià de Ramis per explicar-los com va anar la reunió amb Governació. Se’ls va demanar que tota la feina feta per diferenciar Medinyà de Sant Julià de Ramis (per exemple mantenir partides pressupostàries separades per als dos nuclis, dins d’un gran pressupost global) es mantingués. Segons Garcia, des de Sant Julià de Ramis van veure-ho bé i en principi no es preveuen impediments que puguin fer retrocedir també aquests avanços. Caldrà repensar també en vista de la nova situació aspectes que ja s’havien resolt per fer efectiva la segregació. En aquest sentit, Medinyà ja té contractat un secretari municipal propi, o una educadora, i tenia traspassada la llar d’infants.