Noticies

 

El Temporada Alta programa deu propostes de creació contemporània coincidint amb la 7a Setmana de Programadors

Del 23 al 26 de novembre es celebra, per setè any consecutiu i en el marc de Temporada Alta, la Setmana de Programadors. Durant quatre dies, es programa una concentració d’espectacles de creació contemporània i nous llenguatges que propicia l’estada al Festival d’un gran nombre de professionals de les arts escèniques nacionals i internacionals. Enguany, la Setmana de Programadors compta amb la participació de 70 professionals inscrits que participaran en unes jornades i podran gaudir de fins a 10 muntatges on els llenguatges contemporanis d’artistes consagrats es donen la mà amb artistes emergents. L’objectiu de la trobada és fomentar l’intercanvi de projectes i facilitar la producció i circulació d’espectacles.
Tres de les propostes que es presenten són coproduccions de Temporada Alta a partir de les aliances amb diverses entitats i institucions, tant nacionals com internacionals: The Mountain, the Truth and the Paradise, un solo de Pep Ramis de la companyia Mal Pelo, s’estrena a l’Estat espanyol i és una coproducció amb diverses entitats com el Théâtre de l’Archipel de Perpinyà (França), el Teatro espanyol (Madrid) o el Mercat de les Flors; IUanMI de la Lali Ayguadé amb dramatúrgia de Jordi Oriol, és un espectacle que creua dansa, música i teatre, que s’estrena al Festival i que està coproduït amb el Sismògraf d’Olot, Nunart i el Graner fàbrica de creació, entre d’altres; i No se registran conversaciones de interès, de Roger Bernat, és un muntatge coproduït amb el Mucem de Marsella i el Grec 2017 Festival de Barcelona que convida als espectadors a construir el seu propi relat sobre l’Estat Islàmic.
En el marc de la Setmana de Programadors, es podran veure també l’estrena a l’Estat espanyol de Guerrilla, la darrera proposta d’El Conde de Torrefiel, una incursió de la companyia, una de les de casa nostra amb més projecció internacional, en el món del teatre documental. També s’estrenen a l’Estat dues propostes internacionals com Ethica. Natura e origine della mente de l’Italià Romeo Castellucci, inspirada en els cinc llibre de l’Ètica d’Spinoza o A floresta que anda de la brasilera Christiane Jatahy, una perfomance amb el Macbeth de William Shakespeare com a punt de referència i on l’espai deixa de ser un escenari per convertir-se en una galeria d’art on l’espectador hi pot caminar. També de fora de Catalunya es podrà veure l’estrena d’ Impulso, un work in progress de la inquieta ‘bailaora’ Rocío Molina (Premio Nacional de Danza 20109 previ la producció del seu nou espectacle on prova nous camins, nous moviments i, alhora, renovar la seva relació amb el públic.
A més, també es podrà veure Fang, la última proposta d’Animal Religion i Quim Girón on l’espectador podrà comprovar la transformació del cos amb el fang; All in, de la companyia Atresbandes, una obra irònica que qüestiona la tirania de la massa en la societat més individualista de la història i una pel·lícula, Angélia (una tragèdia) de Manuel Fernández-Valdés on el director retrata la creadora Angelica Lidell, habitual de Temporada Alta, una directora poètica, provocadora, sincera que exposa el seu dolor més íntim a través de peces de teatre autobiogràfic.
El gran nombre d’espectacles de creació contemporània programats en pocs dies atrau als programadors nacionals i estrangers que tenen l’oportunitat de gaudir d’un ampli ventall de llenguatges escènics en la seva visita al Festival. En aquests últims anys han passat per Girona prop de 500 professionals internacionals, incloent-hi representats d’institucions de prestigi com el Festival d’Avignon, el Théâtre Ôdeon de París, el Wiener Festwochen de Viena, el Kusnten Festival des Arts de Brussel·les, el Festival de Nàpols, el Foreing Affairs de Berlin o el Thèâtre de la Ville de París, entre molts d’altres. Enguany, es reuneixen a Girona més de 70 professionals de 13 països diferents.
Enguany, els professionals tindran l’oportunitat de participar en unes jornades professionals on es presentaran projectes en fase de preproducció o assaig. Les jornades tindran lloc el divendres 24 de novembre a la Casa de Cultura de Girona i s’hi podran veure les següents iniciatives: el nou projecte de la companyia de dansa La Veronal, la nova producció d’Agrupación Señor Serrano i la presentació del nou projecte europeu Pyrenart.
Per últim, els professionals també tenen la oportunitat d’intercanviar experiències i ampliar xarxes en un dinar informal organitzat pel Festival on es reuneixen els programadors i els artistes participants de la Setmana de Programadors, un espai ideal per forjar futures aliances.
Amb la Setmana de Programadors que es presenta als espectadors sota el nom de ‘Sacseja’t a Temporada Alta’, s’arriba a l’equador del Festival fent balanç de les primeres setmanes. Enguany, fins al moment (a dia 15 de novembre), s’han realitzat 107 funcions, s’ha venut 40.072 entrades, s’ha arribat a un aforament de 53.556 espectadors i a una venda d’entrades del 74,82%.
Per altra banda, a aquestes alçades de Festival, s’han programat un total de 22 noves funcions a conseqüència de la gran demanda de públic que han obtingut alguns espectacles, que suposen 6.157 entrades de més afegides a la venda inicial.