Noticies

 

La fiscalia anticorrupció assumeix la investigació sobre les suposades irregularitats a l'empresa mixta Aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter (Agissa). El Jutjat d'instrucció 2 de Girona instrueix el cas contra l'exconseller delegat Narcís Piferrer i l'actual directiu Xavier Ballell per un presumpte delicte d'apropiació indeguda perquè sospiten que han enriquit el soci privat de la societat, Girona S.A., en detriment de la part pública. 

Aquest informe estableix vincles entre Agissa i empreses investigades en el cas 3% com AMR Publicitat o Concert Estudios.  Segons aquest informe entre el 2010 i el 2015 Girona S.A. (la societat privada que té el 80% d'Agissa) va fer "compres" a AMR Publicitat per imports superiors als 20.000 euros i que hi ha factures per a l'adquisició de "lots de nadal", pernils o caixes de vi. A Concerts Etudios hi van "efectuar compres" de 30.000 euros el 2009 i 20.000 el 2011. L'informe recorda que l'empresa es va encarregar de l'organització del festival Jardins de Cap Roig i apunta, a més, que hi ha factures que podrien ser per la compra de nombroses entrades.
L'informe exposa que Girona S.A. cobrava cada any 400.000 euros en forma de factura per uns serveis que no prestava. "Els imports facturats per Girona S.A. a Agissa per import de 400.000 euros per són absolutament desorbitats i en algun cas no es correspon a la prestació de cap servei", segons l'informe que apunta que "Si Agissa no hagués pagat a Girona S.A. i als ajuntaments, de manera simulada, uns dividends desorbitats per import de milions d'euros, Agissa no tindria un deute ni de 0 ni de 3 MEUR, sinó que tindria un net patrimonial molt superior als 10 milions d'euros (MEUR)". L'Agència Tributària exposa que dels 400.000 euros que Girona S.A. ingressava anualment, només s'ha acreditat la prestació de serveis per poc més de 100.000 euros. També indica que Girona S.A. cobrava 50.000 euros anuals per la suposada feina d'un director de serveis quan aquesta funció fa més de 20 anys que la desenvolupa personal propi d'Agissa que només ha declarat uns beneficis d'uns 100.000 euros quan el benefici real abans d'impostos des de fa molts anys és superior al milió. "La major part dels diners han estat detrets d'Agissa per Girona S.A. i, una part, pels ajuntaments", exposa la investigació.
Segons conclou l'informe, els ingressos d'Agissa entre els anys 2009 i 2015 són d'uns 8,5 MEUR però els seus llibres comptables indicaven que o bé tancava els exercicis amb pèrdues o amb un benefici "mínim". "Aquesta deducció no és correcta perquè deriva fonamentalment de la comptabilització de despeses com a partides", segons aquest informe.

L'Agència Tributària també destaca que durant el mateix període 2009-2015 Girona S.A. ha tingut ingressos d'entre 1,6 i 1,8 MEUR. "Per la prestació d'una petita part dels serveis que li havia subcontractat Agissa, resulta que Girona S.A. obté un benefici molt superior en termes absoluts i immensament superior en termes relatius al que ha obtingut l'empresa mixta".  L'informe també analitza la comptabilitat de Girona S.A. i destaca que l'empresa ha comptabilitat com a despeses "una sèrie de partides de cents de milers d'euros que en realitat corresponen a despeses particulars de Narcís Piferrer, de Joan de Llobet i d'altres membres del consell d'administració".