Noticies

 

L’Ajuntament de Girona publica la correspondència entre Picasso, Miró i Dalí i els propietaris de les Galeries Dalmau

L’Ajuntament de Girona posarà a disposició de la ciutadania la correspondència entre el propietari de les prestigioses Galeries Dalmau i artistes com Pablo Picasso, Joan Miró o Salvador Dalí, a més d’autors de rellevància internacional com el dadaista Frances Picabia o els cubistes Juan Gris i Albert Gleizes. Aquesta documentació, que és el primer cop que esdevé pública, forma part del fons provinent de l’Arxiu i la Biblioteca de Rafael i María Teresa Santos Torroella, donat a l’Ajuntament de Girona el 2014 per part dels hereus de Maite Bermejo en paral·lel a l’adquisició del fons artístic Santos Torroella.
L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha volgut posar de manifest a la presentació que“l’Ajuntament de Girona aposta fortament per la transcendència de la cultura, element imprescindible de qualsevol país”, alhora que ha volgut posar de relleu que “des del consistori es dóna i es continuarà donant impuls i musculatura a tot allò relacionat amb l’art, com demostra la incorporació d’aquest fons a l’Arxiu Municipal de Girona, una documentació clau per entendre l’art del segle XX”.
A través del web de l’Arxiu Municipal, es podran consultar els documents del fons de les Galeries Dalmau, que constitueixen un testimoni imprescindible per entendre el context artístic barceloní i mundial de les primeres dècades del segle XX. El fons està constituït majoritàriament per documents textuals, però també conté fotografies i retalls de premsa. Es tracta predominantment de correspondència entre Josep Dalmau i Rafel i els artistes amb qui treballà i dels catàlegs i invitacions de les exposicions realitzades a les Galeries Dalmau.
En aquest sentit, els catàlegs de les exposicions que conté el fons evidencien el paper clau que van tenir les Galeries a l’hora d’introduir i difondre a Catalunya els nous corrents artístics i de promoure a l’exterior l’obra d’artistes catalans que assoliren renom internacional. En aquest sentit, cal destacar que les Galeries Dalmau van organitzar l’Exposició d’Art Cubista de 1912, que va dur a Barcelona obres de Juan Gris, Marcel Duchamp o August Agero, o van promoure la primera exposició de Joan Miró a París, l’any 1921.
Les Galeries Dalmau, fundades per Josep Dalmau i Rafel, van ser un focus de rellevància per a l’art d’avantguarda a Barcelona i, per extensió, a Catalunya. Es van inaugurar l’any 1906 i van aturar la seva activitat el 1930. L’objectiu de les Galeries Dalmau era crear i impulsar un circuit d'importació i exportació del talent artístic d'avantguarda.
L’Arxiu i Biblioteca Rafael i María Teresa Santos Torroella conté documentació de les Galeries Dalmau, de la IX Triennal de Milà, de l’editorial Cobalto, de l’escola Altamira i de les trobades de poetes catalans i castellans, a més de l’arxiu personal de Rafael Santos Torroella i Maite Bermejo.
Foto: Ajuntament de Girona