Noticies

 

Depen del resultat de l'1-O, hi haurà Independència o eleccions

El Parlament proclamarà la independència si el Si guanya el referèndum de l'1 d'octubre, en cas de guanyar el No es convocaran eleccions, segons la llei del referèndum que es va presentar ahir al Teatre Nacional de Catalunya.
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont avisa que el referèndum marcarà "un punt d'inflexió"encara que guanyi el no i l'Estat no podrà frenar-lo.

El govern va assegurar que, malgrat els intents de boicot de les institucions espanyoles, el referèndum se celebrarà amb les garanties habituals en les eleccions al Parlament, amb dues notables excepcions: la creació de la Sindicatura Electoral, l’òrgan propi de supervisió de la votació equivalent a la junta electoral espanyola, i una missió internacional que seguirà el procés. L’1-O centenars d’observadors treballaran per acreditar sobre el terreny el compliment d’aquestes garanties.

JxSí i la CUP van desgranar en dos actes diferents els continguts de la norma amb què pretenen sustentar jurídicament l’exercici del dret a l’autodeterminació, un articulat que es fonamenta en el dret internacional i deixa un considerable marge de maniobra organitzatiu al govern. L’executiu serà responsable de l’elaboració del cens, del sorteig dels integrants de les meses electorals i de l’acreditació dels agents electorals voluntaris que hi participaran. Uns detalls organitzatius essencials que el gabinet de Puigdemont no ha concretat com executarà i que dependran d’un decret que no s’ha fet públic davant de la vigilància de les institucions espanyoles: el de normes complementàries.
El govern assegurava que la convocatòria se celebrarà “com sempre” en unes eleccions convencionals, de manera que tindran dret a vot els ciutadans que poden exercir-lo a les eleccions al Parlament ho van assegurar en l'acte celebrat al Teatre Nacional de Catalunya el president i la portaveu de JxSí, Jordi Turull, i Marta Rovira, el vicepresident del govern, Oriol Junqueras, i el president de la Generalitat, que desafiava a observar les urnes que decoraven l’escenografia. Presentava l’acte el diputat de JxSí Lluís Llach.

El web Garanties.cat , ja s'ha posat en marxa i preten resoldre els dubtes dels ciutadans sobre l’1-O. L’executiu reiterava el seu compromís amb la convocatòria. Puigdemont deia que “Donarem un exemple al món”, i Junqueras va dir que “Volem que aquest sigui un exemple genuí de democràcia”. Marta Rovira assegurava "volem que amb aquesta llei tot sigui el més normal possible, tal com votem sempre al nostre país". 

Foto: Rubén Moreno