Noticies

 

La fiscalia superior de Catalunya va presentar ahir un escrit al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en què li reclama una “ràpida resolució” sobre si admet a tràmit la querella, que va presentar-li, el 16 de maig passat, contra la consellera de Governació, Meritxell Borràs, per haver signat l’acord marc de la compra d’unes urnes i davant “els nous fets” per organitzar la votació. Per la seva part, la portaveu de la Generalitat, Neus Munté, va lamentar ahir que la fiscalia actuï contra l’anunci de la data i la pregunta del referèndum, i ho va considerar una prova que a Espanya “manca transparència i seguretat jurídica”.
La fiscalia vol que el TSJC  ho resolgui aviat. Fins i tot, li està informant que el govern català, amb les seves accions, està suposadament desobeint el Tribunal Constitucional, i en demanar-li que “ponderi la seva decisió davant els nous esdeveniments” es pot interpretar que la fiscalia indirectament demana al TSJC que actuï d’ofici davant d’aquests fets o notitia criminis, en llenguatge judicial. Amb tot, en l’escrit, la fiscalia admet que “més enllà del fet que l’anunci no hagi estat acompanyat de cap resolució jurídicament valorable, és indubtable que resulta una dada d’enorme transcendència en ordre a ponderar l’ús il·lícit del material a subministrar”.
El fiscal superior de Catalunya, José Maria Romero de Tejada, que signa l’escrit, de dues planes, afirma en el primer paràgraf que “formula ampliació de la querella contra Borràs i Esteve”, malgrat que al final de l’exposició no amplia formalment la querella contra cap membre del govern o cap empresari, sinó que realitza “una ampliació d’arguments”, en opinió d’alguns juristes.
Així, el fiscal hi exposa el “fonament que la querella descansa” en la publicació en el DOGC del 9 de maig passat de l’acord marc per l’adquisició d’urnes. Hi afegeix que en la querella “s’hi sostenia que l’adquisició d’urnes no té altra finalitat que usar-les per un referèndum a Catalunya, que el Constitucional s’ha pronunciat de forma contundent en considerar-lo contrari a la Constitució”. Hi argumenta que des de la presentació de la querella “s’han produït esdeveniments que reforcen les seves tesis”. Hi “destaca” l’anunci del president de la Generalitat en la seva “ferma voluntat, expressada amb solemnitat, junt amb tot el govern i del qual forma part Borràs”, de dur-lo a terme l’1 d’octubre i amb la pregunta “Vol que Catalunya sigui un estat independent en forma de república?” Continua dient que l’anunci es va “completar” dos dies després amb un acte polític “convocat per l’ANC i l’AMI i amb la participació de la querellada i el govern”.
Finalment, el fiscal informa al TSJC que en la licitació d’urnes s’han presentat dues empreses, de les quals en diu el nom –Sumistros Integrales Futbida i Plastic Express–, les quals “podrien ser destinataris finals de fons públics en la realització d’una despesa il·lícita”.
En la roda de premsa, Munté va considerar que l’actitud de la fiscalia és una “persecució potinera” contra una decisió del govern legal, i va defensar que comprar urnes és competència de la Generalitat.