Noticies

 

Neix el 1è festival de cobla de Catalunya que es farà a Palamós

Neix el primer Festival de Cobla de Catalunya, Amb So de Cobla, que s'ha presentat aquest dijous a la seu del Departament de Cultura a Girona. Es tracta d’una iniciativa impulsada conjuntament pel Departament de Cultura, l’Ajuntament de Palamós i la Diputació de Girona, amb el suport de la Confederació Sardanista de Catalunya i de l’Agrupació Sardanista Costa Brava de Palamós.
Amb l’assistència del director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat, Lluís Puig; l’alcalde de Palamós, Lluís Puig; el vicepresident de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, i el director dels Serveis Territorials de Cultura a Girona, Francesc Ten. El codirector del nou Festival, el músic i intèrpret de tenora Adrià Bauzó, ha estat l’encarregat de desgranar la programació d’aquesta primera edició que començarà el proper 29 de juliol a Palamós i que desplegarà la seva activitat fins el 6 d’agost d’enguany, amb aquesta vila del Baix Empordà com a epicentre però amb activitats programades en altres municipis de les comarques gironines.
Amb So de Cobla vol reflectir la vitalitat i creativitat associada a la sonoritat de la cobla en tant que formació única al món, ja sigui en el seu format de cobla tradicional d’onze músics (i, per tant, recollint la seva funció d’intèrpret del repertori sardanista) com en les seves múltiples adaptacions i estils.
El festival presenta, en la seva primera edició, una producció pròpia: la fusió de rock i cobla que proposa el cantant Cris Juanico, acompanyat del seu quartet en l’espectacle inaugural, que tindrà lloc el dissabte 29 de juliol, a les 21 hores, al Parc del Convent dels Agustins.
Dijous 3 d’agost, Roger Mas i la Cobla Sant Jordi pugen de nou a l’escenari, amb Xavier Guitó al piano i als arranjaments, per fer-se ressò del bicentenari del naixement de Pep Ventura.
La Cobla Bisbal Jove presentarà divendres 4 d’agost, al Passeig de Mar, la seva nova aliança musical amb el grup de rumba catalana Los Gazpacho i amb arranjaments de producció a càrrec de Xavier Molina. La seva actuació precedirà els sons de la fanfara catalana Biflats, que precisament ha actuat.
Dissabte 5 d’agost, a les 19 hores i al Passeig de Mar, serà el torn de gaudir de l’espectacle familiar TUTUTS! a càrrec de la Cobla Bisbal Jove. A les 21 hores, la tenora càlida de Jordi Molina omplirà el Parc del Convent dels Agustins amb els temes que confegeixen el seu darrer projecte, Matèria del temps. 

Diumenge 6 d’agost finalitzaran les activitats amb un programa marcadament participatiu: el Curs Amb So de Cobla planteja diverses classes magistrals simultànies amb especialistes de prestigi (es crearà material pedagògic per a l’ocasió) que són solistes de cadascun dels instruments propis de la cobla, a manera de perfeccionament per als assistents. Després d’un matí de treball, a les 18 hores, els alumnes del Curs mostraran el resultat de la feina feta en el marc d’una ballada pública que culminarà, a les 20 hores i a la Plaça de Sant Joan, amb la cloenda del festival, que serà una audició de sardanes a càrrec de la Cobla Baix Empordà.

l'alcalde de Palamós, Lluís Puig, ha declarat que és “un orgull i un luxe poder acollir un festival de la categoria d’Amb So de Cobla, un projecte seriós i ben traçat que neix fruit de la col·laboració de les quatre parts implicades: està clar que tenim ganes d’entendre’ns”.

 
El vicepresident de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, ha destacat l’esfera gironina de la trobada i ha recordat que “tot i comptar amb festivals de gran trajectòria o d’altres d’estratègics, encara no comptàvem amb un festival de cobla, quan en realitat és un dels trets que més ens identifiquen. Feta aquesta reflexió vam decidir obrir aquest nou espai. Crec que Palamós fa un pas més endavant en la línia dels que ja ha fet al llarg de la història per ser referència en el món de la cobla”.
 
El director general de Cultura Popular, Lluís Puig, ha dit que “aquest festival ha vingut per quedar-se i ho diem així de fermament i clara perquè estem convençuts que serà un èxit’. Segons Puig, “Amb So de Cobla neix amb la voluntat de generar ones concèntriques, n’és un clar exemple la presència en aquesta presentació de la Confederació Sardanista de Catalunya i de la Fira Mediterrània de Manresa”.
 
A banda dels concerts a Palamós, el nou Festival també programà l’actuació de Biflats a Figueres (3 d’agost) i a Banyoles (14 de juliol), i encara hi haurà una darrera població de les comarques gironines (pendent de confirmar) que se sumarà a la proposta.
 
Amb un pressupost de 80.000 euros, la primera edició d’Amb So de Cobla presenta tots els espectacles i formació de manera gratuïta excepte el concert de l’Agrupació Sardanista Costa Brava, 17è Memorial Ricard Viladesau, que tradicionalment ha estat un acte de pagament.

Foto: Generalitat de Catalunya