Noticies

 

Els Giang Brothers baten el rècord Guinness Mundial d’ascens en equilibri de cap a cap a les escales de la Catedral de Girona

Avui dijous 22 de desembre  a les 12.40h les escales de la Catedral de Girona han estat l’escenari d’un dels reptes físics més exigents mai plantejats a la història de l’acrobàcia: els germans Nghiep i Co Giang, primeres figures del Circ Estatal de Vietnam, han batut el rècord d’ascens en equilibri de cap a cap (el portor sosté amb el cap el seu company en posició invertida mentre puja escales). La postura requereix una especial força física a cames i coll i un sentit de l’equilibri poc habitual fins i tot entre els grans noms de la primera divisió del circ mundial.
El Rècord Guinness consistia en pujar el màxim nombre d’esglaons en tal posició en un minut. Fins avui el rècord l’ostentava la parella d’artistes xinesos Tang Tao i Su Zengxian que el passat 10 de setembre de 2014 van pujar en aquesta difícil posició fins a 25 esglaons en un minut a la ciutat de Xiamen (Fujian, Xina). Essent 25 l’anterior fita semblava pràcticament impossible aconseguir amb el mateix temps d’un minut la pujada de l’escalinata completa de la catedral: els 90 esglaons que Giang Brothers han ascendit a ritme frenètic en tan sols 52 segons!
L’acte, inscrit a l’agenda de proves del World Guinness Record de 2016, ha despertat gran expectació i, entre els nombrosos assistents, ha comptat amb la presència de Francesc Pardo i Artigas, Bisbe de Girona, Marta Madrenas i Mir, Alcaldessa de Girona, Pere Vila i Fulcarà, President de la Diputació de Girona i d’altres personalitats del món de la política i cultura gironines i bona part de la resta dels 48 artistes de 10 països que composen la companyia del nou espectacle 2016 del Gran Circ de Nadal de Girona. Els cronometristes oficials han estat Pau Montou i Adrià Ciurana del Servei d’Esports de l’Ajuntament de Girona mentre que han oficiat de testimonis Vicenç Estanyol, advocat del Gabinet jurídic del mateix Ajuntament, i Joan Jou, intendent de la Policia municipal. Prèviament l’enginyer Jordi Valiente havia certificat que els esglaons mesuraven un mínim de 15 centímetres d’alçada, condició requerida per l’organització dels Guinness.
Els  Giang Brothers són dels artistes de circ de major renom de Vietnam. Formats des de molt joves en l’acrobàcia esportiva molt aviat sentiren la crida del circ i s’allistaren a la companyia del Circ de Ho Chi Minh, la seva ciutat natal. 
Des que Genís Matabosch, director del Gran Circ de Nadal de Girona, descobrí aquesta parella d’artistes l’agost de 2010 en el Festival de Hanoi, la carrera d’aquests artistes ha estat una successió d’èxits en grans festivals i circs d’arreu del món: Primer Premi en els Festivals de Circ de Hanoi (2010) i de La Habana (2011), Premi de Plata en els Festivals de Latina (Itàlia, 2011), Wuqiao (Xina, 2011), Izhevsk (Rússia, 2012). El seu número s’ha passejta per pistes de circ de prestigi com les de Circus Krone (Munic, Alemanya, 2011), Weltweihnachtscircus (Circ de Nadal de Stuttgart, Alemanya, 2012/13), UniverSoul Circus (Estats Units, 2013), Circus Carré (Amsterdam, Holanda, 2013/14) o Circus Conelli (Zurich, Suïssa, 2015/16). 
El gran repte ha precedit les 9 representacions del nou espectacle 2016 del Gran Circ de Nadal de Girona titulat “Orient, el Circ dels reis Mags” que ja ha superat les 11.000 entrades venudes i del que els germans Giang en formen part.
Mentre que l’edició 2014, la primera del Gran Circ de Nadal de Girona, va mostrar una selecció de les principals atraccions de circ sobre gel, i l’espectacle 2015 tingué com a eix central la màgia de gran format; la nova producció 2016 presentarà alguns dels números estrella  dels  prestigiosos  circs  estatals  de  Mongòlia,  Xina,  Vietnam  i Kazakhstan. 
L’espectacle comptarà amb la presència dels germans Giang de Vietnam i el seu número de mà a mà, el quintet de monociclistes xineses amb llançaments de tasses o la troupe de saltadors a la bàscula de Mongòlia Zola, considerada avui com la referència mundial en la seva disciplina. Però les més de dues hores de l’espectacle “Orient” també seran la ocasió  de  gaudir d’altres  grans  figures  del  món  del  circ internacional  de  primera  divisió  com  l’equilibrista-contorsionista Andrey  Katkov  amb  una  atracció  que  ens  transporta  a  l’Orient Mitjà, la Campa Family, considerats els millors pallassos musicals d’Amèrica o els acròbates aeris Erik & Natalia de Kazakhstan. 
Enguany la pista de Fontajau es tenyirà de l’atmosfera d’un mercat àrab per acollir ballarines sorgides de contes de les mil i una nits que encadenaran les diferents atraccions d’un espectacle concebut especialment  per  a  l’ocasió  i  que  comptarà  de  nou  amb l’acompanyament  musical  en directe  de  l’orquestra  dirigida  per  Vincent Guibert referent europeu de la música circense. “Orient,  el  Circ  dels  Reis  Mags”  endinsarà  a  l’espectador  a l’exotisme  del  país  de  ses  majestats  oferint  una  col·lecció d’atraccions  guardonades  en els  principals festivals internacionals de circ d’arreu del món.