Noticies

 

‘Girona, Temps de Flors’ manté l’afluència de públic tot i el mal temps

La 61a edició de ‘Girona, Temps de Flors’ ha aconseguit mantenir l’afluència de públic malgrat el mal temps. L'Ajuntament de Girona ha fet una valoració molt positiva d'aquesta nova edició. Es calcula que unes 193.482 persones han visitat la 61a edició de Girona Temps de Flors. El diumenge 15 de maig va ser el dia amb més afluència de públic, coincidint amb les bones condicions climatològiques: un total de 35.704 persones van omplir els carrers de la ciutat durant l’última jornada del festival, una xifra que triplica la registrada en el dia de clausura de l’edició del 2015.

Durant els nou dies que ha durat el festival floral, l’Oficina de Turisme de la ciutat ha realitzat un total de 5.980 consultes i enquestes, una xifra molt similar a la registrada en l’edició del 2015 (5.947). D’altra banda, un total de 16.741 persones han passat a sol·licitar informació pel Punt de Benvinguda Girona-Gironès, i s’hi ha registrat un increment en les enquestes del 46,75% respecte del 2015.   La regidora de Promoció Econòmica, Desenvolupament Local i Turisme, Glòria Plana, ha destacat que malgrat el descens de consultes als punts d’informació turística de la ciutat, coincidint amb els dies de pluja més intensa del diumenge 8 i del dilluns 9 de maig, el festival ha aconseguit mantenir l’afluència de públic. 

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha agraït molt especialment l’esforç i la dedicació dels gironins que s’han implicat en Temps de Flors: “més enllà de l’impacte turístic, la mostra és una gran oportunitat per a la ciutat i per als professionals, per mostrar el seu talent i els seus treballs artístics”, destacant també que els gironins es converteixen aquests dies en amfitrions, i els visitants en ambaixadors de Girona. En aquest sentit, Madrenas ha destacat també la implicació de col·lectius com les escoles, que representen també l’esperit d’una mostra  que s’ha de centrar en les persones.

Pel que fa al perfil del visitant, destaca l’augment de visitants locals i de turistes d’arreu de l’Estat (sobretot el segon cap de setmana). Fora de l’Estat espanyol, destaca l’assistència de visitants procedents de França. Segons les enquestes i consultes realitzades durant el festival, l’assistència de visitants d’aquest país ha augmentat respecte de l’any passat. La resta de països de procedència de les persones enquestades ocupen uns percentatges inferiors al 10% (Regne Unit, Països Baixos, Alemanya i Estats Units, entre d’altres són els que encapçalen aquesta llista).

Madrenas ha assegurat que ‘Girona, Temps de Flors’ és un èxit col·lectiu de la ciutat: “Molts veïns aquests dies fan d’autèntics amfitrions, i ajuden i guien els visitants per la ciutat, i obrim les portes de cases i patis que la resta de l’any estan tancats.” Segons Madrenas, el festival demostra que allò important són les persones: “Aquest és l’esperit de Temps de Flors, i és el que hem de potenciar: la dedicació de la gent, la implicació del teixit social en l’organització de la mostra, i l’aprofitament per part de la mateixa ciutadania de tot el que representa aquest aparador.”
Malgrat les pluges gairebé diàries, el festival ha aconseguit omplir els establiments i botigues de la ciutat. Des de Girona, Centre Eix Comercial en fan una valoració molt positiva i han destacat que les vendes s’han mantingut respecte l’any passat.  Coincidint amb el festival, també s’ha celebrat la XII edició del concurs d’aparadors, on han participat 160 establiments, els mateixos que en l’edició anterior.
La iniciativa Flors de Nit, promoguda per la FECASARM, ha aconseguit el seu objectiu principal: allargar l’estada a la ciutat d’una part dels visitants durant els vespres i nits de Temps de Flors, beneficiant d’aquesta manera a bars, restaurants i locals d’oci de la ciutat durant una franja horària en la qual el nombre de visitants solia anar a la baixa. Els 23 establiments de restauració i oci que han participat en la quarta edició d’aquesta iniciativa han servit durant vuit vespres i nits un total de 3.821 “Flors de Nit”, el que significa un 15% més que l’any passat i ho han fet amb diferents propostes gastronòmiques: tapes, sopars, dolços, còctels, gintònics, totes elles vinculades amb les flors.
Els establiments participants, valoren de forma molt positiva aquesta iniciativa perquè s’ha aconseguit allargar l’estada a la ciutat de molts visitants.
Precisament per aconseguir allargar l’estada dels visitants, en les últimes edicions del festival s’ha ampliat l’horari de visita als espais durant algunes jornades. La franja ampliada fins a mitjanit va ser molt visitada el primer dissabte, aconseguint 1.024 visitants entre les deu i les dotze de la nit; seguida del dimecres, amb 905 visitants. Tanmateix, el nombre total de visites en aquesta franja horària ha estat inferior a la de l’any passat. En aquesta edició s’han registrat un total de 2.479 visites respecte a les 4.735 de l’any passat, el que representa 2.256 visites menys (un 47,64% menys).
Des de l’Associació d’Hosteleria de Girona, es fa un balanç positiu de les dades d’ocupació d’aquests dies de Girona, Temps de Flors, i els establiments associats que presentaven el menú “Gastroflors” han servit més de 15.000 menús temàtics.
Pel que fa a la visita als equipaments culturals de la ciutat, destaca l’augment del nombre de visitants al Museu d’Història de Girona, que aquest any ha registrat 193.482 persones, el que representa un increment de 52.000 visitants respecte l’any anterior. El dia de major afluència en aquest espai va ser el diumenge 15 de maig, amb 35.704 visitants, i el primer dissabte del festival, amb 31.807.
D’altra banda, des de l’organització es valora molt positivament l’obertura del refugi antiaeri del Jardí de la Infància. Es tracta d’una extensió del Museu d’Història de Girona, que malgrat no formar part del circuit de Flors, ni acollir cap  muntatge floral en el seu interior, i obrint-lo únicament tres hores diàries, va rebre 3.699 visitants. I l’augment més espectacular és el nombre de visitants que que han entrat per La Carbonera, que quasi duplica la xifra dels de l’any passat, amb 70.808 persones.


Foto: Ajuntament de Girona