Noticies

 

Girona s’obre al món en la 61a edició de ‘Girona, Temps de Flors’

El festival ‘Girona, Temps de Flors’ celebra aquest any la seva 61a edició amb un total de 179 projectes florals, repartits en 134 espais emblemàtics de la ciutat, entre els quals destaquen com a novetat uns murs d’origen romà ubicats en un edifici del carrer Riu Galligants; els soterranis de la Catedral; les escales de la basílica de Sant Feliu; i Can Ninetes al barri de Santa Eugènia i plaça de l’Assumpció a Sant Narcís. Des d’avui i fins al 15 de maig, entre les 10 del matí i les 10 de la nit, es podran visitar els muntatges a monuments, patis i jardins de Girona. Hi haurà horari especial avui dissabte, el dimecres 11 i el proper dissabte dia 14, en què la mostra es clourà a les 12 de la nit.

El festival floral ha quedat oficialment inaugurat a les 11 d’aquest matí, en un acte al peu de les escales de la Catedral, en el transcurs del qual l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha adreçat unes paraules als gironins i als visitants: “obrim tot seguit i de bat a bat les portes del nostre patrimoni perquè tots, els gironins i els milers i milers de persones que ens visiten aquests dies, redescobrim la ciutat a través dels patis i els muntatges florals”. I ha afegit que “aquests dies tots plegats som uns autèntics amfitrions, i estem orgullosos de mostrar la nostra història, la nostra gent i la nostra feina”. La tinent d’alcalde i regidora de Promoció Econòmica, Desenvolupament Local i Turisme, Glòria Plana, ha dedicat unes paraules d’agraïment als més de mil voluntaris que participen en el que, ha dit, “és el jardí més gran d’Europa”, i també ha agraït la col·laboració de les quatre associacions que organitzen el festival al costat de l’Ajuntament (Amics de les Flors de Girona, Amics de la Girona Antiga, Amics dels Jardins Històrics i Associació Floral de Girona), als propietaris de patis, jardins i altres espais que s’obren amb motiu de la mostra, als treballadors municipals i a tots els ciutadans i ciutadanes de Girona. 

També ha presidit l’acte inaugural, Stéphanie Guiraud Chaumeil, alcaldessa d’Albi, ciutat agermanada amb Girona des de fa 30 anys. Guiraud Chaumeil ha lloat el ‘Girona, Temps de Flors’ en tant que festival que posa en valor el patrimoni local, i ha dit que “precisament són els valors compartits i també els moments viscuts conjuntament, allò que fa tan estret el lligam entre Girona i Albi”. L’alcaldessa d’aquesta ciutat ha acabat sentenciant que “Albi té cor català”. 

Com a novetats en projectes en aquest edició, destaquen una platja fluvial al riu Ter, a l’alçada de Sant Ponç, amb mobiliari estiuenc; un concert de campanes del centre històric de la ciutat, promogut per l’associació de Veïns del Barri Vell i dirigit pel musicòleg i campaner Llorenç Barber; la instal·lació del piano de cua del Concurs Internacional de Música Maria Canals al pati del Museu d’Art, que qui ho desitgi podrà fer sonar; el muntatge “Món oníric” als soterranis de la Catedral i el “Lymbus” a les escales de Sant Feliu; propostes florals a les fonts dels carrers Argenteria, Ballesteries, Calderers i Nou del Teatre i a la de la pujada de la Catedral; un projecte elaborat per Albi, ciutat agermanada amb Girona des de fa 30 anys, als jardins de la Torre de Carlemany; i els muntatges florals al llarg del camí del Calvari. En aquesta edició s’estrenarà el ‘Just for Flowers’, el primer festival floral de curtmetratges exprés, en què es poden presentar curtmetratges de 3 minuts de durada total, amb imatges que es podran gravar el divendres 13 de 9 a 10 de la nit als Jardins de la Mercè. El diumenge dia 15 els participants hauran de lliurar les seves propostes entre 9 i 10 del matí al mateix lloc. Les inscripcions al concurs s’han de fer a través de la pàgina de Facebook de Just for Flowers fins a aquest diumenge dia 8. La Destinació de Turisme Esportiu (DTE) de Girona també serà present al ‘Girona, Temps de Flors’ d’enguany amb la celebració de diverses activitats relacionades amb l’esport. El diumenge dia 8 hi haurà la 4a Marxa Solidària de Palau ACAPS-Girona i la 5a Cursa de les Gavarres Astrid-21, i el diumenge 15 es farà la 15a Marxa Popular de Sant Narcís, el Decabike i una jornada matinal de bàsquet per a nens i nenes de 4 a 7 anys. 

Entre les activitats que se celebren des d’edicions anteriors, trobarem durant tots els dies el Girona l’A Capella Festival, a la plaça de la Independència; la commemoració del Dia Europeu de l’Òpera, el dia 15, en què es presentaran àries, romances i escenes d’òperes ben conegudes, a la plaça del Vi a les 12 del migdia i a les 5 i a les 6 de la tarda; la publicació, el segon cap de setmana, del llibre amb les imatges dels florals de la present edició de la mostra, dissenyat i editat per Lara Pujol i amb fotografies de Joan Altés; el ‘Girona, mots i flors’, cartells amb el nom d’una flor que n’expliquen l’etimologia i hi relacionen un text literari, que un any més es podrà veure pels establiments del centre i barris veïns; la participació dels escolars gironins amb projectes diversos a la Zona U i a l’entrada dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat de Catalunya a Girona; el ‘gastroflors’, que ofereix menús gastronòmics a diversos establiments de l’Associació d’Hostaleria, Turisme i Restauració de Girona; el ‘Flors de Nit’, que vesteix els vespres amb aperitius, còctels, tisanes, tapes, dolços, menús i altres especialitats elaborades amb flors en establiments de restauració i oci nocturn; el Concurs d’Aparadorisme i Decoració Interior, en què participen 152 establiments d’àmbit comercial; la cessió de vehicles motorizats adaptats per a persones amb mobilitat reduïda; i el concurs de flors, que aquest any serà a l’església dels Dolors.

Foto: Pere Duran / Nord Media