Noticies

 

S’inicïa la novena campanya d’excavacions a la Vil·la Romana del Pla de l’Horta.

El dia passat 2 de maig es van iniciar les excavacions  de la novena campanya d'excavacions a la vil·la romana del Pla de l’Horta de Sarrià de Ter sota la direcció de l'arqueòleg de la UdG, Lluís Palahí. La vil·la romana del Pla de l'Horta de l’entorn de la ciutat de Girona és la que està en millor estat de conservació. A través de la seva història de més de set segles, des del s. I a C fins a època visigoda, es poden reconstruir molts dels aspectes de la història de la Gerunda romana i el seu entorn. Algunes de les estructures del jaciment es conserven en un excel·lent estat i, entre aquestes, cal destacar la troballa de més d’una dotzena de cambres pavimentades amb sòls decorats amb mosaics de diverses menes i èpoques.
Els treballs, dirigits per Lluís Palahí, tenen una triple vessant: investigadora, patrimonialitzadora (amb la consolidació i adequació de les restes) i formativa (els treballs són realitzats per estudiants de grau, doctorat i màster de la Universitat de Girona).
Durant aquest any 2016 es faran dues excavacions, l’actual que tindrà lloc al llarg del mes de maig, i la segona que es realitzarà al llarg del mes de juliol.
El jaciment també celebra l’estrena de la nova coberta, instal·lada durant els mesos de febrer i març, per protegir els elements trobats i finançada per Abertis Autopistas a través de l’1% cultural.
Aquests treballs formen part d’un projecte de recerca i patrimonialització del jaciment en el qual hi participen l’Ajuntament de Sarrià de Ter, la Diputació de Girona i el Laboratori d’Arqueologia i Prehistòria de la Universitat de Girona. A més, els treballs s’integren en diversos projectes de recerca finançats per l’estat i la Generalitat de Catalunya.

Fotos: Ajuntament de Sarrià de Ter